Drugo Lifestyle Luksuz Potovanja

Kambodža – dežela tisočih templjev in nasmeškov

Kraljevina Kambodža je država v Jugovzhodni Aziji, ki meji na Vietnam, Laos in Tajsko. Država z več kot 13 milijoni prebivalcev je naslednica nekdanjega Kmerskega cesarstva, ki je med enajstim in štirinajstem stoletju vladalo večjemu delu Indokitajskega polotoka. Na območju jugovzhodne Azije je  edina država, ki ima prevladujočo budistično vero, o čemer pričajo številna več stoletij stara svetišča in templji.

 

Geografsko Kambodžo določata predvsem reka Mekong (»Velika reka«) ter Tonlé Sap (»Sladkovodno jezero«), ki je pomemben vir rib. Ker je velik del Kambodže le malo dvignjen nad morje, se reka Tonlé Sap v deževni sezoni obrne svojo smer in iz Mekonga teče nazaj k jezeru Tonlé Sap in se razliva po okoliških ravnicah.

Earth Planet World - Free image on Pixabay

Neodkriti turistični biser Jugovzhodne Azije

Prebivalci Kambodže so Kambodžani ali Kmeri. Večina Kambodžanov je budistov kmerskega izvora, hkrati pa v državi živijo tudi številni muslimanski Čami, pa tudi Vietnamci, Kitajci in animistična gorska plemena. Po dokončnem padcu Rdečih Kmerov in njihovega totalitarnega režima v 90 letih prejšnjega stoletja, se je Kambodža zopet začela odpirati svetu, tako da turizem danes predstavlja eno glavnih gospodarskih panog te lepe in prijazne dežele z bogato državno, kulturno in duhovno zgodovino.

 

Mesto Angkor na seznamu Unescove svetovne dediščine

Turisti iz vsega sveta si prihajajo ogledovati veličastne znamenitosti in ob tem odkrivajo starodavne skrivnosti in zgodbe mesta Angkor, ki je znano po čudovitih budističnih templjih in je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Starodavno prestolnica Kmerskega cesarstva, se razprostira na približno tisoč kvadratnih kilometrih, v središču pa stoji mogočno obzidje Angkor Thom, ki je nekoč varovalo mesto. Tako znotraj kot zunaj obzidja stoji več kot tisoč zanimivih templjev, ki so jih gradili za časa kmerskih vladarjev in so bili sprva posvečeni hindujskemu bogu Krišni. Konec 12. stoletja, s širitvijo budizma kot prevladujoče religije, so jih postopoma spremenili v budistične.

 

Eden redkih Slovencev, ki je obiskal Kambodžo je tudi Boštjan Trilar, direktor medicinskega centra Barsos in bivši župan Kranja. Kot velik ljubitelj potovanj, duhovnih raziskovanj in kot človek s pozitivno naravnanostjo je bil navdušen nad njeno zgodovinsko in kulturno dediščino in nad njenimi prijaznimi in nasmejanimi prebivalci.

Mogoče ti bo všeč tudi ...