Drugo Lifestyle Luksuz

Redna zaposlitev

Vedno več rednih zaposlitev

V zadnjem letu se v Sloveniji začenja zares poznati, da je gospodarska kriza končana. Odpira se vedno več novih delovnih mest, prav tako pa podjetja širijo nabor svojih kadrov.

Kot že dalj časa opažamo, prevladujejo nova delovna mesta na predvsem na področju tehničnih storitev. Vedno več je povpraševanja po strojnih kadrih: CNC operaterjih/programerjih, strugarjih železokrivcih, rezkalcih, upogibalcih,.. Prav tako se odpirajo novi gradbeni projekti, kar se odraža na povečanem povpraševanju po zidarjih tesarjih in strojnikih težke gradbene mehanizacije, pa tudi po šoferjih težkih tovornjakov. Zelo iskani gradbeni kadri so tudi polagalci keramike, krovci in kleparji, posebej sedaj, ko je pred nami poletna sezona. Povpraševanje pa je vedno tudi po višje izobraženih kadrih, kot so inženirji gradbeništva, projektanti, statiki,…

Naslednje področje, kjer se odraža veliko pomanjkanje kadrov je področje transporta. Primanjkuje voznikov C kategorije, prav tako C in E kategorije, voznikov avtobusov, tako za domači kot za mednarodni promet (turizem). Pod to kategorijo bi lahko šteli tudi inštruktorje vožnje, ki so izrazito deficitarni kadri. Inštruktor vožnje lahko trenutno prosto izbira,m kje bi želel delati.

Naslednje področje, kjer manjka kadrov je gostinstvo in turizem. Predvsem gostinci zadnje čase opažajo, da se skoraj ne da dobiti usposobljenih delavcev. Pri enostavni strežbi, kjer lahko kadrovski deficit rešujemo s študenti še nekako gre, na drugi strani pa skoraj ni mogoče dobiti usposobljenih šolanih gostincev za strežbo v restavracijah in hotelih. Še slabša pa je situacija s kuharji, ki so gostincem trenutno vredni zlata. Samostojnih dobrih kuharjev na zavodu praktično ni, tako da lahko gostinec le upa, da bo dobil kuharja od konkurence, ker si bo le ta zaželel spremembe delovnega okolja.

Glede na to, da nakupovalni centri rastejo kot gobe po dežju, se povečuje povpraševanje tudi po prodajalcih. Za delo za blagajno se še dobi delavce, v primeru da pa gre za specializirano prodajalno, kjer mora imeti kandidat poleg trgovskih veščin tudi strokovno znanje iz določenega področja pa je prav tako zelo težko dobiti usposobljenega kandidata.

Zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov so delodajalci danes pogosto primorani, da se odločijo za nove, še neusposobljene kadre in jim omogočiti udobje pripravništva. Zato brezposelni – glavo gor, postajate vedno bolj vredni na trgu dela!

Iščete prosto delovno mesto?

Mogoče ti bo všeč tudi ...