Drugo Lifestyle Zdravje

Evolucija ?!

Vpliv evolucije na zmenek

Tri minute bi morale zadostovati, da se prodate. V današnjem svetu vse manjše pozornosti in 30-sekundnih teve oglasov je časa menda le še za zmenke na hitro. Ne moralizirajte, raje se prilagodite, posodobite, sprogramirajte. Tudi to je boj za preživetje.

Rezultat iskanja slik za zmenki na hitro

Če gre verjeti znanstvenikom, imajo ženske več možnosti za iskanje partnerja, in sicer z izražanjem oziroma sporočanjem zvestobe in plodnosti. On mora poudarjati premoženje, status. Razumevanje tega odnosa spada med najbolj raziskovana področja človeške vedenjske biologije. To ni nič čudnega, ne nazadnje je izbira partnerja med najbolj pomembnimi zadevami v življenju – poleg uravnotežene prehrane, izogibanja slabi karmi in nenadni smrti ter vzgoje potomcev. A kako znanstveno razložiti dejanje, ki je izjemno osebno in pogosto nedoumljivo celo vpletenima? Veliko pomoč ponujajo hitri zmenki, saj dopuščajo, da psihologi in biologi preskusijo svoje teorije.

Oglašujte se. Če vidimo človeka kot sleherno drugo žival, potem bi lahko marsikaj napovedali o preferencah glede izbire partnerja. Otroci so odvisni od staršev precej dlje kot mladiči živali, torej ne gre le za nadaljevanje naše DNK. Precej let bodo male zgage zahtevale najnovejše mobilnike, cede in MP3-predvajalnike in kdo ve kaj še. Teorija pravi, da naj bi ženske iskale partnerja, ki je predan in ima – kaj pa drugega – dovolj materialnih dobrin. Tudi moške prednosti naj bi oblikovale sile reproduktivne biologije. Pretirana skrb za videz, pravijo mnogi, je nepomembna, a ni tako: če bo moški že investiral čas in vire v bodoče potomce, potem bo najprej poiskal partnerico, ki ni le plodna, marveč ima tudi dobre gene. Številne študije kažejo, da so te pomembne značilnosti povezane s podobami, ki jih imajo moški za privlačne: simetričen obraz, mladostna koža in simetrično telo, zlasti v razmerju pas – boki. In še: moški tvegajo prešuštvo tudi zato, ker ženske, v nasprotju s samicami živalskega sveta, ne oglašujejo ovulacije, moški pa ne more biti povsem prepričan, da je on res oče potomca, če družice ne nadzoruje 24 ur na dan. Zdaj veste.

Mogoče ti bo všeč tudi ...